Kontakt informacije

KRAS d.o.o. Laktaši

pon - sub 7-15h icon_widget_image Ljevčanska 43, 78250 Laktaši, Republika Srpska, BiH icon_widget_image + (387) 51 532 064 + (387) 51 530 164 icon_widget_image info@kras.ba
Image Alt

Gorivni gasovi

Gasovi

Gorivni gasovi

Većina gorivnih gasova su miješani gasovi vodonika (H2) i drugog zapaljivog gasa.

Vodonik sam po sebi se takođe može koristiti kao gorivo. U zavisnosti od područja primjene, koriste se drugačiji gasovi, jer svaki gori različito. Odlučujući faktori su trajna toplota, a time i razvoj energije i primarnog plamena.
Što je primarni plamen topliji, kalorijska vrijednost je u većini slučajeva niža.

Acetilen – Acetilen je najvrući i najefikasniji od svih gorivnih gasova i zato je pogodan za veliki broj industrijskih primjena, ali prije svega za zavarivanje i sječenje metala. Obezbjeđuje visok nivo produktivnosti zahvaljujući dobro lokalizovanom zagrijevanju sa minimumom toplotnih gubitaka.

 

Osobine:
– Najveća efikasnost u poređenju sa ostalim gorivnim gasovima;
– Nenadmašna ekonomičnost zahvaljujući visokom izlazu plamena, a time i poboljšan kvalitet rezanja;
– Brzina pokretanja rezanja i prodora veća je od bilo koje kombinacije gorivnog gasa;
– Jedini gorivni gas koji se koristi za zavarivanje čelika;
– Smanjenje upotrebe kiseonika…

 

Šta sve može acetilen?
– Grijanje plamenom, žljebljenje plamenom, zavarivanje, kaljenje, čišćenje plamenom, ispravljanje plamenom, termo prskanje, lemljenje, teksturisanje, profil-sječenje, obilježavanje drvenih paleta, starenje drveta i oblaganje ugljenikom.
– Acetilen ima mnogo drugih manje poznatih funkcija: Koristi se za proizvodnju određenih plastičnih materijala i hemikalija. On takođe igra ulogu u organskoj sintezi (laboratorijski rad) i hemijskoj sintezi. U uzgoju biljaka, poboljšava formiranje novih cvjetova. Takođe se koristi kao izvor ugljenika u molekularnoj proizvodnji, u kalibracionim gasovima za gasnu, naftnu i hemijsku industriju i gasovima za testiranje.

Project Info