Kontakt informacije

KRAS d.o.o. Laktaši

pon - sub 7-15h icon_widget_image Ljevčanska 43, 78250 Laktaši, Republika Srpska, BiH icon_widget_image + (387) 51 532 064 + (387) 51 530 164 icon_widget_image info@kras.ba
Image Alt

Zaštitni gasovi

Gasovi

Zaštitni gasovi

Izbor pravog zaštitnog gasa može da optimizuje vaše rezultate zavarivanja, ali i da utiče na snagu, otpornost na koroziju i čvrstoću šava. Zaštitini gasovi su Argon 4.6, Armix 18 i Armix 8.
Argon 4.6 – Argon 4.6 je standardni zaštitni gas za MIG i TIG zavarivanje i pogodan je za čelik i obojene materijale (legure aluminijuma, bakra, titanijuma..).

U svom čistom obliku, argon se koristi kao zaštitni gas za MIG i TIG zavarivanje. Dodaju se dodatne komponente za druge postupke zavarivanja. Kao plemeniti gas, apsolutno je bez reakcija (inertan) i ne ulazi u hemijske reakcije sa osnovnim ili dodatnim metalom. Štiti reaktivni rastopljeni metal od hemijske interakcije sa kiseonikom i azotom. Argon se takođe koristi za oblikovanje svih materijala i za rezanje plazmom.

 

Prednosti:
– Jednostavan za korišćenje;
– Najpopularniji zaštitni gas;
– Lakše paljenje luka zbog niske energije jonizacije;
– Veoma dobra raspoloživost;
– Argon je teži od vazduha i zato dobro pokriva rastopinu prilikom zavarivanja u normalnim položajima…

Armix 18 – Dvokomponentna mješavina Ar: 82% i CO2: 18%.
Služi kao zaštitni gas za MAG zavarivanje ugljeničnih i legura čelika u debljinama od 5 do 12mm. Ova mješavina proizvodi var sa dobrim prodorom i bočnom fuzijom, posebno kada su u pitanju deblji materijali. To smanjuje broj grešaka na šavu, odsijecanje odbačenih komponenti. Visok sadržaj CO2 pomaže sprječavanje površinske kontaminacije uljem, vlagom ili rđom, što smanjuje čišćenje prije varenja i opšte proizvodne troškove.

 

Područje rada:
– MAG zavarivanje nelegiranih čelika;
– Armix 18 nudi siguran proboj u svim položajima zavarivanja;
– Manje prskanja u poređenju sa čistim CO2;
– Može se koristiti za sve tipove luka…

Armix 8 – Dvokomponentna mješavina Ar: 90% i CO2 10%.
Zaštitni gas za MAG zavarivanje ugljeničnih i legura čelika. Količine kapljica i otpada koju proizvodi Armix 8 su male, čineći ga idealnim za primjenu gdje čišćenje poslije varenja mora biti svedeno na minimum. Štedi vrijeme, a tako i troškove. Niska površinska oksidacija takođe ga čini pogodnim za primjene koje zahtijevaju farbanje poslije varenja.
Armix 8 može biti korišten ručno ili putem robotske ili automatske opreme i najpogoniji je za materijale debljine između 1 i 8 mm, iako može biti korišćen uspješno i van ovog raspona.

 

Upotrebna vrijednost ovog gasa ogleda se u nekoliko činjenica:
– Redukovano čišćenje poslije varenja sa minimalnom količinom otpada na površini vara;
– Niska površinska oksidacija za poboljšanu mogućnost bojenja i smanjeno vrijeme čišćenja;
– Poboljšano okruženje u radionici sa nižim nivoom čestica dima…

Project Info