Gasovi za prehrambenu industriju se široko koriste u proizvodnji, pakovanju, skladištenju i transportu različitih prehrambenih proizvoda. Ovi gasovi su važni za osiguravanje kvaliteta proizvoda i olakšavanje proizvodnih procesa, kao i podizanje kvaliteta i standarda u hrani.
U prehrambenoj industriji, svestrana su svojstva ugljen-dioksida (CO2). Hlađenje suvim ledom, očuvanje zaštitnim gasnim pakovanjem ili dezinsekcija pod pritiskom samo su tri područja primjene.
Najvažnije: ugljen-dioksid u prehrambenoj industriji je potpuno neškodljiv za ljude.
Hlađenje ili smrzavanje prirodnim ugljen-dioksidom na temperaturama do –78 ° C poboljšava kvalitet hrane, voća, povrća, mesa, ribe, pekarskih proizvoda ili gotovih jela. Svježina, izgled, sastojci i ukus su u potpunosti očuvani. Takođe, pri transportu svježe hrane, ugljen-dioksid se koristi u obliku suvog leda.