Kontakt informacije

KRAS d.o.o. Laktaši

pon - sub 7-15h icon_widget_image Ljevčanska 43, 78250 Laktaši, Republika Srpska, BiH icon_widget_image + (387) 51 532 064 + (387) 51 530 164 icon_widget_image info@kras.ba
Image Alt

Suvi led

Gasovi

Suvi led

Suvi led je uobičajeni naziv za čvrsti ugljen-dioksid, koji izgleda slično kao vodeni led, ali je mnogo hladniji i ima različita svojstva. Bakterijski je statičan, ne sadrži klice ni bakterije, što je kod vodenog leda česta pojava. Rasprostranjen je u svemiru, a na Zemlji se ne javlja prirodno, već se proizvodi vještački. Bijel je i bez mirisa, nije otrovan, a temperatura mu je –78,4◦C.

 

U prehrambenoj industriji suvi led se koristi za hlađenje hrane i pića u keteringu, često u obliku velikih blokova, kao i za hlađenje tokom transporta (meso, riba, voće, povrće i druge namirnice). U obliku granula, suvi led se koristi za čišćenje (dry ice blasting – pjeskarenje svih površina bez oštećenja). Granule se duvaju na površinu da bi očistile velikom brzinom prljavštinu (masnoće, premaze), koja postaje tvrda i krhka usljed hladnoće i ljuskanja.
Prisutan je i u industriji zabave (scenski efekti, šampanjac piramida), medicini (transport krvi, krvne plazme, organa i vakcina), vinarijama, industriji (odmašćivanje).

 

Prednosti suvog leda:
– ekološki je neškodljiv;
– nema troškova čuvanja;
– nema površinskih oštećenja kod čišćenja;
– mali period stajanja postrojenja;
– nema oštećenja usljed vlage…

Project Info