Suvi led je uobičajeni naziv za čvrsti ugljen-dioksid, koji izgleda slično kao vodeni led, ali je mnogo hladniji i ima različita svojstva. Bakterijski je statičan, ne sadrži klice ni bakterije, što je kod vodenog leda česta pojava. Rasprostranjen je u svemiru, a na Zemlji se ne javlja prirodno, već se proizvodi vještački. Bijel je i bez mirisa, nije otrovan, a temperatura mu je –78,4◦C.
U prehrambenoj industriji suvi led se koristi za hlađenje hrane i pića u keteringu, često u obliku velikih blokova, kao i za hlađenje tokom transporta (meso, riba, voće, povrće i druge namirnice). U obliku granula, suvi led se koristi za čišćenje (dry ice blasting – pjeskarenje svih površina bez oštećenja). Granule se duvaju na površinu da bi očistile velikom brzinom prljavštinu (masnoće, premaze), koja postaje tvrda i krhka usljed hladnoće i ljuskanja.
Prisutan je i u industriji zabave (scenski efekti, šampanjac piramida), medicini (transport krvi, krvne plazme, organa i vakcina), vinarijama, industriji (odmašćivanje).
Prednosti suvog leda:
– ekološki je neškodljiv;
– nema troškova čuvanja;
– nema površinskih oštećenja kod čišćenja;
– mali period stajanja postrojenja;
– nema oštećenja usljed vlage…